понедељак, 15. фебруар 2010.

Price iz kukavicjeg gnjezda - I poglavlje (nastavak 3)

Svi dogadjaji i osobe opisane u daljem tekstu su izmisljeni. Savaka slicnost sa stvarnim licnostima i dogadajima su slucajni.

It's a beginning, not the end

Dosao je i poslednji dan sastanka. Vece zverke su vec otisle dalje, ostali su samo partneri na projektu, i par dusa cije su prezentacije smestene u poslednje pre podne. Program tece solidnom dinamikom, nimalo zahvaljujuci Nemcu, koji je opet tu. I postavlja pitanja. Poceo je da daje i komentare.

Konacno, posto je program ispunjen, Djordje izlazi da zatvori skup. I taman kada je zinuo da kaze da sada mozemo na rucak ustaje profesor Velimir. “Izvinite, imao bih samo jos nesto sto bih zeleo da uradimo”, i istrcava na govornicu. “ Sada bih pozvao mladje saradnike da izadju i kazu, sada posle svih ovih prezentacija, sta planiraju da rade na projektu”. O divno.

Posto ce prethodna konsturkicja “da izadju i kazu, sta planiraju da rade na projektu” mnogima zvucacti kranje cudno i neprirodno, dacu kratko objasnjenje.
U industriji projekat izgleda ovako: nekome nesto treba, on dodje sa novcem, kaze sta hoce i vi mu to napravite. Obicni ih castite sa dodatnim “funkcionalnostima”, za koje mi naravno ne kazete (a za bar polovinu od kojih i sami ne znate).
U akademiji su stvari pomalo naopake. Prinicp je: imam mnogo dobru ideju dajte mi sredstva da to napravim. Verujte mi da je to neophodno za dalji opstanak i razvoj covecanstva. Dodatna prednost istocne Evrope je sto moze da se kaze i: mi zaostajemo za razvijenim svetom, dajte nam sredstva da naucimo to sto oni rade, pa cemo onda nesto da napravimo. Sta, to cemo vam reci tek posto naucimo (i mnogo posto smo dobili novac).

Dakle, izlazimo jedan po jedan i iznosimo ideje. Puni smo entuzijazma, cesto i preterujemo u komplikovanju. Samo je Mirko postedjen. On je, kao lekar, posao da da zapazanja iz svog ugla (projekat se bavi medicnskim aplikacijama) i upozori na moguce prbleme. Pre sastanka je bio veoma nervozan, posto su navodno medicinari maliciozni na ovakvim skupovima i vole da postavljaju nezgodna pitanja. Velimira ga smirivao “Ako neko pocne da zajebava, samo ga smiri nekom komplaksnom pricom sa mnogo latinskih izraza”.

Od partnera stize po koji koristan komentar. Niko od nas jos nije svestan da ce se dve godine kasnije sve zavrsiti u ritmu jednog hit singla grupe Dire Straits. Onoga sa gitaristom u ljubicastom sakou i svetlecim naocarima na omotu.

Нема коментара:

Постави коментар